AJANKOHTAISTA

Autoalalta Vuoden kentänhoitajaksi – Ville Luoto

Kultaranta Resortin kenttämestari Ville Luoto on nähnyt ja kokenut työelämässä paljon. Työuran suunnan muuttaminen varttuneemmalla iällä oli elämän paras päätös, jota ei ole tarvinnut katua. Valittu polku on vasta alussa, mutta tällä kertaa ruoho näyttää aidosti vehreämmältä aidan toisella puolella. 

Ville Luoto, Kultaranta Golf

Vuoden kentänhoitajaksi 2023 valittu Kultaranta Resortin kenttämestari Ville Luoto istuu tyytyväisenä miehenä Gran Canarian lämpimässä illassa. Menossa on ansaittu loma auringon alla ja siihen kuuluu tietysti reilu määrä golfia. Ville ei itse päässyt vastaanottamaan suuresti arvostamaansa palkintoa päällekkäin menneen lomamatkan takia. Se ei vähennä tunnustuksen arvoa Villelle. Lähetyksen katsominen Espanjasta käsin nosti tunteet pintaan. 

Tämä menee työuran osalta kirkkaimmalle paikalle, Ville paaluttaa ilman epäröintiä.

Villen nousu Kultaranta Resortin kenttämestariksi ja Vuoden kentänhoitajaksi on tapahtunut nopeasti. Mutta, miten insinööri ja autoalan kokenut konkari alun perin päätyi työskentelemään golfkentällä? 

26 vuotta autoalan eri tehtävissä oli tarpeeksi Villelle. Tuntui siltä, että kaikki oli nähty, koettu ja tehty. Alan hyvät ja huonot puolet olivat tulleet tutuiksi. Intohimoisena golfarina Ville mietti golfkenttää työmahdollisuutena ja vaimo Tiina työnsi lempeästi miestään samaan suuntaan. Kaikki lähti pienestä ajatuksesta, entä jos. Jo vuonna 2008 pariskunta aloitti pelaamisen Kultarannassa ja he ihastuivat heti kenttään sekä miljööseen. Vuonna 2019 he muuttivatkin Kultarantaan. Samalla Ville päätti aloittaa kentänhoitajan koulutuksen ja työt kentällä. 

Kultaranta Golf

Eikä koulunpenkillä istuminen jäänyt siihen. Vuonna 2020 kentänhoitajan näyttötyötä suorittaessaan Kultaranta Resortin omistaja Pekka Jokisuu ja HAMK:in silloisena Lehtorina toiminut Kai Jylhä olivat sitä mieltä, että Ville jatkaa Kenttämestarikouluun ilman muuta ja paiskasivat siitä kättä eikä asiaa Villeltä suuremmin kyselty. Ikuinen oppija Villen sisällä oli hereillä ja tällä hetkellä näyttää siltä, ettei tuolle prosessille ole päätepistettä. 

Vuonna 2022 valmistuttuaan Kenttämestariksi Villestä tehtiin kauden jälkeen Kultaranta Resortin kenttämestari. Työmaata alettiin kasaamaan puhtaalta pöydältä. Työtä on ollut paljon, mutta se kantaa jo näkyvää hedelmää. 

”Kaikki mahdollinen vanha nollattiin ja lähdettiin rakentamaan mallia yhdessä tiimin kanssa, Ville kertoo.

Greenteam nimellä toimiva tiimi on yhtenäinen ja aktiivinen. Ville uskoo osallistavaan johtamiseen ja on nähnyt sen saavan ihmisistä parhaat puolet esille. Jokainen saa osallistua suunnitteluun ja kehittämiseen. Sitä kautta löytyvät parhaat ja toimivimmat ratkaisut. Ja, jos joku ei toimi, sitä muutetaan ilman dramatiikkaa. Työyhteisöllä on valtava merkitys Villelle ja hän on kiitollinen siitä, että on päässyt osaksi sitä. 

Aika monesti tuntuu siltä, että päivä loppuu liian aikaisin, Ville naurahtaa.

Insinöörinä Ville miettii ja mittaa tarkasti. Oma ja kentän kehittämissuunnitelma on piirtynyt prosessikaavioiksi korvien väliin. Ville haluaa kehittää mittausmenetelmiä ja ottaa niitä enemmän käyttöön. Nyt käytössä olevat kosteusmittaukset ovat antaneet paljon tietoa ja sitä kautta toimintoja on pystytty tehokkaasti kohdentamaan. Dronen avulla havaitaan helposti asioita, jotka jäävät maantasolta huomaamatta. Myös robotiikka kuuluu suunnitelmiin. Sen avulla erikoisosaaminen pystytään kohdentamaan paremmin ja tehokkaammin, kun robotti hoitaa esimerkiksi rutiininomaiset leikkaukset. Kultaranta Resortin omistajien ennakkoluuloton uusien asioiden kokeilu sekä luottamus henkilökunnan ammattitaitoon ja osaamiseen mahdollistavat luomaan työyhteisöstä loistavan toimintaympäristön

Kun Ville jää miettimään mahdollisia tulevia alanvaihtajia, hän heittäytyy jopa hieman runolliseksi. 

Kun lähtee aamulla töihin, tuntuu, että tulisi töihin öljyvärimaalaukseen, Ville tunnelmoi.

Ville nautiskelemassa golfkentän maisemista ja ”Greenteamin” työn jäljestä.

Aikaiset aamut eivät harmita, kun haistaa tuoreen leikatun nurmen ja samalla näkee peuran loikkivan keskellä aamu-utuista kenttää. Maisemat hurmaavat joka kerta ja Suomen neljä vuodenaikaa näyttävät parastaan. Luonto merkitsee Villelle paljon ja työssään hän myös oppii ymmärtämään luontoa hetki hetkeltä paremmin. Yhteisö golfkentällä kerää Villeltä kiitosta. Henkilökunta ja pelaajat yhdessä muodostavat porukan, jollaista on hankala muuten tavoittaa. Eikä kunnon kohentumista voi olla mainitsematta. Fyysinen työ näkyi Villen olemuksessa heti ensimmäisen kauden jälkeen ja vaatekaappi meni uusiksi. Lisäksi verenpaine on todistetusti laskenut edellisen työuran lukemista. Nyt on palattu normaaliin haarukkaan ja sen tuntee hyvänä olona.  Vielä viimeiset putit kuppiin Gran Canarialla ja sitten sorvin ääreen Luonnonmaalle!

FGA Careers – artikkelit kertovat yhdistyksen jäsenten inspiroivista uratarinoista golfkentänhoidon parissa. Artikkelin on kirjoittanut Jussi Evinsalo.