Kahden vuoden opiskelu palkittiin huikealla HAMI opiskelijoiden opintomatkalla golfin syntysijoille St. Andrewsiin. Matkalla vierailimme neljällä kentällä, jotka kaikki olivat links-kenttiä, joissa viheriöillä kasvaa pääosin nataa. Hoitotaso on siellä korkealla ja nadan vaatimattomuuden myötä työntekijät pystyvät keskittymään muuhunkin ja yksityiskohtaisemmin, mm. bunkkerit ovat heille yksi ylpeyden aihe.
Old Course
Bunkkereiden hoitoa tehdään pääosin haravalla. Kingsbarnsilla tehdään jopa niin, että kahden vuoden välein ne purkavat ja kokoavat Revetted bunkkerit, jolloin ne pysyvät mahdollisimman laadukkaina.
Kentät on rakennettu maastoa kunnioittaen ja reuna-alueet ovat luonnollisia. Väylien ja viheriöiden muotoilu oli vaihtelevaa ja lähes jokainen väylä oli omansa eikä seuraavalle tai viereiselle väylälle nähnyt, vaikka olivatkin paikoin hyvin ahtaasti sijoiteltu.
Kingsbarns
Castle Course
Muilla kentillä maaperä koostuu hiekasta, mutta Castle coursella maaperä oli savisempaa, jolloin pinnat olivat tietysti märempiä. Väylällä 16 valui lähestymisalueen poikki vettä viereiseltä pellolta, minkä takia kenttä oli suljettu. On kiehtovaa, kuinka Skotlannissa voidaan sulkea kenttä noinkin pienestä asiasta. Suomessa ei varmastikaan olisi suljettu mitään kenttää pienen märkyyden ja pintavaluman takia. Valuman ohi olisi päässyt mainiosti kuivin jaloin ainakin sillä hetkellä, kun me siellä vierailimme.
Castle Course ja pintavaluma
Tietysti onhan heillä siihen enemmän varaa sulkea, kun kausi on paljon pitempi kuin meillä. Ilmasto siellä on melko ihanteellinen, jolloin kentät ovat auki läpi vuoden. Kierrosmäärät ovat siihen nähden melko kohtuullisia esimerkiksi Kingsbarnsin kierrosmäärä vuodessa on noin 25 000, jolloin kentällä on aikaa toipua kulutuksesta.
Matkan tarkoituksena oli päästä tutustumaan maan kentänhoitoon. Kohteidemme kenttämestarit kertoivat hyvin avoimesti, miten heidän kenttiänsä hoidetaan. Vaikka kentät ovatkin kovin samankaltaisia monella tapaa oli mielenkiintoista huomata, kuinka heidän tapansa hoitaa erosivat esimerkiksi lannoitteiden ja torjunta-aineiden käytön osalta. Heitä kuitenkin yhdisti runsas hiekan käyttö.
Huomio kiinnittyi siihen, että sielläkin painitaan melko samojen ongelmien kanssa. Kuuluisa Hell Bunkerkin oli melko täynnä vettä ja muutama muukin bunkkeri. Sielläkin on välillä kiire ja joskus asioita pitää tehdä vähän vasemmalla kädellä, jotta tehtävät tulee tehtyä sallitussa aikataulussa.
Hell Bunker ja toinen täynnä vettä
Kentillä on päädytty jopa siihen, että viheriöt ilmastetaan ruuhkaisimpaan sesonkiaikaan ns. lohkoissa, jolloin lipun paikka pysyy aina tasalaatuisena. Suomessa ollaan ehkä turhan kriittisiä laadun ja monen muun asian suhteen, sillä maailman huippukentillä virheitäkin löytyy, eivätkä he pelkää sammalta. Old Coursella on tavoite pitää kenttä mahdollisimman hyvässä kunnossa häiritsemättä asiakkaita, sillä suurimmalle osalle se on One in a lifetime kokemus. Tämä tuo lisää haastetta hoitojen toteutukseen.
Kaikilla kentillä oli isot ja laadukkaat huoltotilat ja fasiliteetit. Koneet olivat järkevässä järjestyksessä ja joka puolella oli siistiä. Hiekan varastointiin oli panostettu vierailukohteissa.
Yksityiskentällä oli laadukkaimmat puitteet, sillä siellä ei ollut pulaa valuutasta. Klubitalon rakentamiseenkin oli käytetty miljoonia. Pääsimme sisälle syömään ja olihan se huikea sisältäkin.
Renaissance Club
Renaissance Club logo
Kentänhoitoa arvostetaan suuresti Skotlannissa ja ammattilaiset tekevät työtä kunnialla. Kentillä on pääsääntöisesti noin 15–30 työntekijää, joista suurin osa on koulutettu alalle jonkin tasoisesti, mutta silti sielläkin pysyvistä ja ammattitaitoisista työntekijöistä on pulaa. Työntekijät ovat keskimäärin varttuneempia aikuisia, mikä eroaa suuresti Suomen kenttien työntekijöiden ikäjakaumasta, joka koostuu pääosin kausityöntekijöistä, joilla ei ole alan koulutusta. Myös kenttämestarit pitävät omia työntekijöitään suuressa arvossa ja pyrkivät luomaa heihin helposti lähestyttävän yhteyden. Näissä asioissa Suomen kentillä on paljon parannettavaa ja kuinka alaa arvostettaisiin enemmän. Suomessa hoidetaan kenttiä selkeästi pelaajien vaatimusten mukaan eikä kentän tarpeiden mukaan. Tässä asiassa pelaajien pitäisi tulla vastaan ja olla vaatimattomampia laadun suhteen.
Old Course
Suomessa ollaan selvästi edellä robotiikan osalta, mutta kohteidemme kenttämestarit myönsivät, että on se sinnekin rantautumassa lähiaikoina. Ruiskuissa oli GPS-avusteita ja Kingsbarnsilta löytyi kauko-ohjattava kumiteloilla kulkeva vaakatasoleikkuri.
Ryhmämme koostui tiedonnälkäisistä kenttämestari opiskelijoista, jotka työskentelevät kentillä ympäri Suomen. Osa on jo kenttämestareita. Ryhmästä muutama on myös apulaiskenttämestareita. Osa ryhmästä on kentänhoitajia, mutta tulevaisuudessa toimivat kenttämestareina/appareina. Ryhmässämme golfalan työkokemusta on kaikkea 5 ja 20 vuoden väliltä.
Verkostoituminen on ollut helppoa ja meillä on huikea yhteen nivoutunut porukka, joka pääsi kokemaan ainutlaatuisen reissun, jossa päästiin harvinaisiin paikkoihin. Yksityiskentän vierailu antoi paljon uusia näkökulmia. Päästiin kuulemaan myös R&A:n Sustainable Golf konseptista sekä päästiin tutustumaan World Golf-museoon. Porukan rikkaus on se, että olemme eri puolelta Suomea, jolloin kokemusten jakaminen on antoisampaa.
Old Course
Vapaa-aikaa reissussa vietettiin paljon yhdessä. Kingsbarnsin kenttävierailulla pääsimme tutustumaan kenttään myös pelin merkeissä. Osa porukasta kävi melkein joka päivä pelaamassa läheisiä kenttiä ja osa kierteli kaupungilla. Yhteen kokoonnuttiin aina syömään ja tutustuttiin maan pubikulttuuriin. Yhteyttä tulemme pitämään jatkossa varmasti.
Kingsbarns
Vielä suuri kiitos kaikille opintomatkamme sponsoreille!