AJANKOHTAISTA

Luonnonmukaista kentänhoitoa niittykukkien avulla

Hyödyntämällä niittykukkia kentänhoidossa ja golfkentän ympäristössä, vähennät viheralueiden hoitotarvetta samalla pienentäen ympäristövaikutuksia. Kukkaloiston lisäksi, autat myös luonnon monimuotoisuudelle elintärkeitä pölyttäjiä. Kukkaniitty vaatii vähän hoitoa, jolloin kentänhoidon resursseja voidaan käyttää tehokkaasti.

Ennen kukkaniityn perustamista

Kylvettävä alue muokataan ja rikkaruohot kitketään tai poistetaan. Tässä vaiheessa rikkaruohojen torjunta on helpompaa, kun ei tarvitse varoa kukkien taimia. Pahasti rikkaruohojen valtaamalla alueella voidaan harkita pintamaan poistoa juuriston syvyydeltä, noin 20-30 sentin paksuudelta. Uudeksi pintamaaksi levitetään 5-10 senttiä hiekkapitoista maata.

Perustaminen ja kylvö

Siemenet kylvetään muokatun maan pintaan. Yleensä niittysiemenet vaativat valoa itääkseen, joten maanpintaa ei sekoiteta, peitetä tai jyrätä kylvön jälkeen. Luonnonkukat voi myös taimikasvattaa. Niittykukat voidaan kylvää suojaheinän kanssa tai ilman. Harvaan kylvetty suojaheinä suojaa kukkien taimia paahteelta ja rankkasateelta.

Kukkaniitty voidaan perustaa keväällä heti yöpakkasten jälkeen ja vielä myöhään syksyllä ennen talven tuloa.

Ensimmäisenä kesänä niityllä kukkivat yksivuotiset kukat. Monivuotiset kasvit kasvattavat lehtiruusuketta ja juuristoa. Pieni lehtiruusuke on tunnistettavissa myöhään syksyllä.

Monivuotiset kukat kasvavat hitaasti, joten heinäkasvusto antaa niitylle vihreän yleisilmeen ensimmäisenä kesänä. Yksivuotiset kasvit kylvetään mieluiten keväällä, heti lumien sulettua. Tällöin niittysiemenet saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn, kuten monivuotisten kanssa syksyn kylvöä tehtäessä. Niittykukan siemenet ovat kooltaan pieniä, joten ne kannattaa sekoittaa esimerkiksi hienojakoiseen hiekkaan helpottamaan levittämistä.

Hoitoniitto

Hoitoniitto tehdään normaalisti syksyllä kukintoajan päätteeksi, rehevä alue niitetään puolestaan jo alkukesällä. Paras niittosää on poutajakson aikana, jolloin niittojäte jätetään maahan muutamaksi päiväksi, jotta siemenet ehtivät varista maahan. Niittojäte korjataan pois, jotta kasvimassa ei tukahduttaisi alla olevia kukkia. Hoitoniitto voidaan tehdä jo alkukesällä, mikäli siellä on korkea heinikko tai liian rehevä kasvusto. Alkukesän niiton seurauksena kasvillisuus jää hieman matalammaksi. Yli 15 cm niittokorkeus säästää kukkien lehtiruusukkeet. Niittojäte korjataan heti pois ja jos niitylle ilmaantuu puiden taimia, tulisi ne poistaa juurineen.

Pölyttäjät ja luonnon monimuotoisuus

Viehättävät niittykukat houkuttelevat paikalle tärkeitä pölyttäjiä, sekä värikkäitä perhosia. Kun olet valitsemassa kasveja viheralueelle, kannattaa muistaa miten tietyt kasvit tuottavat pölyttäjille enemmän mettä ja siitepölyä ravinnoksi kuin toiset. Viheralueen suunnittelussa olisi hienoa pyrkiä huomioimaan pölyttäjien elämä keväästä syksyyn. Parhaimmillaan alue tarjoaa mettä, siitepölyä tai molempia läpi kasvukauden.

Erityisesti golfkentille

Niittykukat sopivat mainiosti muun muassa kentän viheralueille, aloituslyöntipaikkojen, out-rajojen ja metsäalueiden läheisyyteen, väylien välille, klubitalon ympäristöön sekä tienvarsille.