AJANKOHTAISTA

Hammasteknikko golfkentällä – Eetu Rantanen

Hetken aikaa näytti siltä, että golfala menettää nousevan kyvyn hampaiden maailmaan. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan lapsuudesta saakka kerrytetty viheriön tuoksu vaatteissa veti takaisin golfkentille. 

Eetu Rantanen, Sarfvik Golf

Sarfvik Golfin apulaiskenttämestari Eetu Rantanen ei ehkä edusta perinteistä alanvaihtajaa, sillä golfkenttä on ollut leikkikenttänä polvenkorkuisesta lähtien. Mutta kuten moni muukin, myös Eetu on katsastanut mahdollisuuksia kentän ulkopuolella. Vuonna 2013 hammasteknikoksi valmistunut Eetu sai välittömästi vakituisen paikan hammaslaboratoriosta. Samana vuonna Eetu työskenteli Sarfvik Golfissa ja totesi kenttämestari Timo Lemiselle, että eiköhän tämä työrupeama golfkentillä ollut tässä. Herrasmiehet löivät kättä ja Eetu lähti tutkimaan hampaiden salattua maailmaa. Kokenut kenttämestari tiesi toisin. Jo muutaman kuukauden kuluttua puhelin soi Sarfvikissa kenttämestarin taskussa ja Eetu teki paluun kentälle. 

Veri veti takaisin, ei sitä voinut estellä, Eetu muistelee tilannetta kymmenen vuoden takaa.  

Virroilta kotoisin oleva Eetu on viettänyt ison osan lapsuudestaan golfkentällä isän ja isoisän kanssa. Ensimmäisen kesän kentänhoitajana Eetu työskenteli 13-vuotiaana. Toriseva Golf on tullut tutuksi ja löytyypä kentän tilastoista edelleen Eetu Rantasen nimi kenttäennätyksien kohdalta. Golfkärpänen puraisi nuorena ja kilpapelaajan ura näytti pitkään potentiaaliselta vaihtoehdolta Eetun kohdalla. Näin ei kuitenkaan käynyt, mutta Eetu halusi pysyä tiiviisti kosketuksissa golfin kanssa.

Laji viehätti lapsena ja viehättää edelleen, golfkenttä on itselleni oikea paikka olla töissä, Eetu perustelee.  

Kokemusta on karttunut kotimaassa kahdelta kentältä (Sarfvik Golf ja Toriseva Golf). Ulkomaankokemukset kiehtovat myös, mutta tällä hetkellä lapsiperhearki rajoittaa lähtemistä. Kahden viikon kokemus Bunker Campilta Dunstanburgh Castle Golf Courselta jätti hyvät muistot. Ammatillinen koti on löytynyt Sarfvikista, jossa Eetu työskenteli ensimmäisen kerran vuonna 2011. Iso syy kotiutumiseen on kenttämestari Leminen, joka on antanut luottamusta ja vastuuta sitoutuneisuutta sekä innokkuutta näyttäneelle kentänhoitajalle. Kenttämestarin tutkinnon Eetu sai valmiiksi vuonna 2016 ja tällä hetkellä on käynnissä johtamisen erikoisammattitutkinto, joka on golfalalle sorvattuna käynnissä ensimmäistä kertaa. Uuden oppiminen motivoi ja Eetu haluaa kehittyä myös henkilöstöjohtajana.

Meille on erittäin tärkeää, että henkilöstö viihtyy ja haluaa olla meillä töissä. Sillä takaamme jatkuvuuden, Eetu kertoo ajatuksistaan henkilöstön suhteen.  

Uusi tutkinto antaa paljon käytännön työhön esihenkilönä. Samalla se kasvattaa ja rakentaa verkostoa, josta on korvaamaton apu arjen aherruksessa. Kauden aikana puheluita käydään päivittäin useaan eri suuntaan ja kenttämestarit sparraavat toisiaan eri tilanteiden kanssa. Eetu on kokenut sen todella tärkeäksi osaksi kehittyvää kentänhoitoa. Ei kilpailla keskenään, vaan tukemalla toisiaan jokaisen osaaminen paranee ja lopulta peli voittaa. 

Eetu on FGA:n monivuotinen Varapuheenjohtaja ja toiminut yhdistyksen hallituksessa vapaaehtoispohjalta jo melkein kymmenen vuotta.

Eetun tähtäin viiden vuoden päähän on selkeä. Koti on silloin edelleen Sarfvikissa. Lapset (nyt 3 ja 5- vuotiaat) ovat kasvaneet ja todennäköisesti aloittaneet golfin. Siitä isä tykkäisi. Mutta, mitkä ovat ne asiat, jotka ovat saaneet Eetun rakentamaan työuransa golfkentällä? Peli kiehtoo jo oman pelaajataustan takia. Se on hyvä lähtökohta. Työ on todella monipuolista ja itseään pääsee kehittämään usealla osa-alueella. Tilanne saattaa vaihtua hetkessä kaivinkoneesta toimistonpenkkiin. Ulkotyöllä on todella iso merkitys Eetulle. Jo oma isä aikanaan sen Eetulle sanoi. Ulkotyö on ruhtinaallista! Siihen Eetu on oppinut uskomaan ja sitä arvostamaan. Luontoa ei voi hallita ja se kiehtoo. Myös työyhteisö on Eetulle erittäin tärkeä. Vaikka työstä iso osa tapahtuu itsenäisesti, on työyhteisö jatkuvasti läsnä ja kommunikointi on edellytys yhteisen tavoitteen saavuttamiselle. Eikä fyysisesti raskaitakin hommia paineta naama rutussa, kyllä hurtti huumori kuuluu jokaiseen työpäivään. 

Kypsähköön ikään ehtinyt Eetu uskoo vakaasti, että golfkentällä on annettavaa työmahdollisuutena monelle. Erikoisosaamiselle on kysyntää, mutta puhtaalta pöydältäkin pääsee liikkeelle. Pitää vain olla asennetta ja motivaatiota, omat vahvuudet nousevat kyllä esille ja kehityssuuntia riittää. Luonnon keskellä työskentelyssä on jotain, mitä on hankala sanallisesti avata. Se pitää itse kokea, kaikkina vuodenaikoina. Tätä asiaa Eetu pitää tärkeänä. Kentänhoitajan työ aukeaa parhaiten vasta sitten, kun on nähnyt sen kaikki puolet koko vuoden ajan. 

FGA Careers -artikkelit kertovat yhdistyksen jäsenten inspiroivista uratarinoista. Artikkelin on kirjoittanut Jussi Evinsalo.